Wednesday, February 17, 2010

Jaga 7 Sunnah Rasulullah

 
Sempena menyambut maulidur rasul yang kita cintai..eloklah kiranya jika kita mengamalkan sunnah rasulullah s.aw. yang semestinya membawa banyak manfaat kepada kita..Nampak susah..tp kalo sekali dah amalkan,insyaallah kekuatan untuk buat lagi tu akan datang dengan automatiknya..bukan manual tau!..
1) Tahajjud
-kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

2) Membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari.
- Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.3) Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh.
-Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan tempat kita mengumpul saham untuk ke syurga, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.4) Jaga solat dhuha
-kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.


5) Jaga sedekah setiap hari.
Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan  orang yang bersedekah setiap hari.


6) Jaga wudhuk terus menerus.
- Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".7) Amalkan istighfar setiap saat.
- Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah. Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialistik dan sebagainya.

Haaa..nampak mudah je kan..hehe..buat ye kwn2...Insyallah bila niat kita ikhlas,Allah akan mudahkan kita untuk amalkan sunnah rasulullah...Gudluck!!(^_^)

No comments:

Post a Comment